Oggi andiamo nell'Europa dell'Est nel nostro tour gastronomico in giro per il mondo. Come abbiamo già parlato della Russia quando parliamo dell'Asia, conosceremo i cibi tipici di Bielorussia, Bulgaria, Cechia, Ungheria, Moldavia, Polonia, Romania, Slovacchia e Ucraina.
- Bielorussia: Draniki. Galušky. Khaladnik. Kutsia. Lazanki. Machanka. Poliŭka. Pyachysta. Vereshchaka. Zhur.
- Bulgaria: Bahur. Banitsa. Banitsa with Cheese. Banska kapama. Bob chorba. Chomlek. Chushki burek. Drob po selski. Drusan kebab. Ezik v maslo. Funiiki s krem. Guvech. Karnacheta. Kashkaval pane. Katino meze. Katuk. Kavarma. Kavarma po radomirski. Kazanlak Donuts. Kebapche. Kjufteta po chirpanski. Kozunak. Kufte. Kurabiiki. Kurban chorba. Kyopolou. Lukanka. Lutenica. Marudnik. Mekitsa. Meshana skara. Mish-mash. Oshav. Ovcharska Salad. Panagyurski Eggs. Patatnik. Ribena chorba. Sarma. Shkembe chorba. Shopska Salad. Sirene po shopski. Snezhanka Salad. Šopsko sirenje. Strandzhanka. Supa topcheta. Taleshko vareno. Tarator. Tikvenik. Torta Garash. Wine kebab.
- Cechia: Bramboračka. Bramboráky. Bramborové šišky s mákem. Bublanina. Buchtičky se šodó. Buchty. Buchty na páře. Česnečka. Chlebíčky. Chlebová polévka. Cibulačka. Čočková polévka. Dršťková. Fazolová. Guláš. Gulášovka. Hořické Trubičky. Houbová polévka. Houbový kuba. Houska. Hrachová polévka. Jahodové knedlíky. Jelito. Jidáše. Jitrnice. Karbanátky. Karlovarské Oplatky. Karlovarské Trojhránky. Karlovarsky suchar. Katův šleh. Knedlíky. Koláče. Krupicová kaše. Kulajda. Kuře na paprice. Kyselo. Litá bublanina. Lívance. Lomnicke suchary. Makový závin. Mariánskolázeňské Oplatky. Máslová pomazánka. Mazanec. Meruňkové knedlíky. Miša. Míša řezy. Mrkvance. Ovocné knedlíky. Pardubický perník. Párek v rohlíku. Pečená kachna. Pernik. Rajská omáčka. Rajská polévka. Řízek. Rybí polévka. Rýžový nákyp. Sekaná. Smaženice. Smažený sýr. Soulet. Štramberské uši. Švestkové knedlíky. Svíčková. Trdelník. Utopenci. Uzené. Valašský frgál. Vánočka. Vánoční cukroví. Vdolky. Veka. Velikonoční beránek. Vepřo knedlo zelo. Zeleninová polévka. Zelňačka. Žemlovka.
- Ungheria: Aranygaluska. Babos pogácsa. Betyár gulyás. Birkagulyás. Borleves. Boros rízs. Búbos rántotta. Bundás csiperkegomba. Bundás kenyér. Csángó Gulyás. Csöröge. Debreceni kolbász. Dios torta. Dobos torte. Dödölle. Édes babos rétes. Esterházy torta. Fatányerós. Flódni. Főzelék. Füszerezett vöröskáposzta. Gesztenye szelet. Gesztenyepüré. Gombapaprikás. Gulyás. Gulyásleves. Gundel palacsinta. Gundel saláta. Hal Paprikás. Halászlé. Haltepertő. Hamisgulyás. Harcsapaprikás. Hortobágyi palacsinta. Hungarian foie gras. Hurka. Húsleves. Jókai bableves. Kalács. Kifli. Köménymagleves. Krémes. Krumplileves. Lángos. Lecsó. Lekváros bukta. Lókolbász. Majgaluska leves. Mákos guba. Meggyleves. Mézes krémes. Nyúlpaprikás. Oroszkrém torta. Pacalpörkölt. Palócleves. Paprikás csirke. Paprikás krumpli. Pogácsa. Pörkölt. Rákóczi túrós. Rakott káposzta. Rakott krumpli. Rakott palacsinta. Rántott sajt. Shlishkes. Slambuc. Sólet. Somlói galuska. Soproni mandulás rétes. Stefánia szelet. Szaloncukor. Székely gulyás. Tepertős pogácsa. Tojásleves. Töltött kaposzta. Töltött paprika. Töltött tojás. Túró rudi. Túrógombóc. Túrós csusza. Vadas marha. Zöldségleves. Zserbó.
- Moldavia: Mămăligă. Pârjoale. Plăcintă. Sarmale. Sfințișori. Zeama.
- Polonia: Andruty Kaliskie. Babka. Babka ziemniaczana. Baranina. Barszcz czysty czerwony. Bigos. Bliny gryczane. Bryjka. Budyń. Bułka z pieczarkami. Cebularz Lubelski. Chałka. Chleb prądnicki. Chłodnik litewski. Ćwikła. Czernina. Fasolka z migdałami. Faworki. Flaczki z pulpetami. Flaki. Forszmak Lubelski. Gołąbki. Golonka. Grochówka. Gulasz. Kaczka z jabłkami. Kapuśniak. Kapusta zasmażana. Karpatka. Kartacze. Kartoflanka. Kartofle gotowane. Kasza gryczana ze skwarkami. Kaszanka. Kawior po żydowsku. Kawior z bakłażana. Kielbasa. Kiełbasa biała parzona Wielkopolska. Kiełbasa polska. Kiełbasa wędzona. Klopsiki. Kluski śląskie. Knysza. Kogel mogel. Kołocz śląski. Kopytka. Kotlet mielony. Kotlet schabowy. Kotlet z indyka. Kotlet z piersi kurczaka. Kremówka. Krokiet. Krupnioki śląskie. Kwaśnica. Leniwe pierogi. Makówki. Marcinek. Mazurek. Mizeria. Moczka. Obwarzanek krakowski. Paszteciki. Pasztet. Pieczarki marynowane. Pieczeń cielęca. Pieczeń wieprzowa z winem. Pieczeń z mięsa mielonego. Pierekaczewnik. Piernik. Pierogi. Piróg Biłgorajski. Placki ziemniaczane. Podpłomyk. Proziaki. Pyry z gzikiem. Pyzy. Racuchy. Rogal świętomarciński. Rolada z kurczakiem i pieczarkami. Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami. Rolada z modrą kapustą. Rosół. Rosół z kury. Róża karnawałowa. Ryba smażona. Sałatka warzywna. Sałatka wiosenna. Sałatka z boczkiem. Sałatka z burakow. Sałatka z krewetek. Sałatka ziemniaczana. Schab faszerowany. Sernik. Siemieniotka. Śledzie. Śliwka w czekoladzie. Surówka. Surówka z białej kapusty. Surówka z marchewki. Szałot. Szpajza. Toruńskie pierniki. Wiejska. Wodzionka. Wołowina pieczona. Wuzetka. Zalewajka. Zapiekanka. Żeberka wędzone. Zrazy. Zrazy wołowe zawijane. Zupa borowikowa. Zupa buraczkowa. Zupa grzybowa. Zupa jarzynowa. Zupa ogórkowa. Zupa pomidorowa. Zupa rybna. Zupa szczawiowa. Żurek. Zygmuntówka. Żymła. Żymlok.
- Romania: Amandine. Ardei copți. Ardei umpluţi. Borș. Borș de miel. Braşovence. Bulz. Caltaboș. Cârnaţi de Pleşcoi. Chiftele. Chiftele de pește. Chifteluțe de ciuperci. Ciorbă de burtă. Ciorbă de cartofi. Ciorbă de fasole. Ciorbă de fasole cu afumătură. Ciorbă de legume. Ciorbă de lobodă. Ciorbă de oase. Ciorbă de Perişoare. Ciorbă de peşte. Ciorbă de pește "ca-n Deltă". Ciorbă de praz. Ciorbă de pui. Ciorbă de salată cu afumătură. Ciorbă de sfeclă. Ciorbă de văcuţă. Ciorba Radauteana. Ciorbă ţărănească. Ciulama. Covrigi. Dovlecei pané. Dovlecei umpluţi. Drob. Drob de miel. Fasole batută. Fasole cu cârnați. Frigărui. Ghiveci. Gogoși. Gulii umplute. Gutui cu pui. Iahnie. Joffre Cake. Jumări. Limbă cu măsline. Mămăligă cu brânză. Mămăligă cu lapte. Mămăliguță cu brânză și smântănă. Mâncare de mazăre. Mâncare de praz. Mere cu șuncă. Mititei. Momițe. Mucenici. Ostropel. Papanași. Papricaș de pește. Pască. Pelincile Domnului. Piftie. Piperchi. Plăcintă aromână. Plăcintă cu cartofi. Plăcintă cu ciocolată. Plăcintă cu mere. Plăcintă cu urdă. Pomana porcului. Prăjitură cu caise. Rasol. Rață pe varză. Salată de boeuf. Salată de castraveți. Salată de icre. Salată de roșii. Salată de sfeclă. Salată de varză. Salată de vinete. Salată orientală. Sângerete. Saramură. Savarină. Scovergi. Snițel de ciuperci. Stufat. Supă (de pui) cu găluște. Supă (de pui) cu tăieței. Taci şi înghite. Tocană. Tocană de ciuperci. Tocană de vită. Tochitură. Tochitură Moldovenească. Urzici cu usturoi. Vargabéles. Varză a la Cluj. Varză călită. Vinete umplute. Zacuscă.
- Slovacchia: Bratislavský rožok. Bryndzové halušky. Bryndzové pirohy. Demikát. Guláš. Halušky. Kapustnica. Kokosové ježe. Laskonky. Liptauer. Lokše. Makovník. Medvedie labky. Parené buchty. Šišky. Skalický trdelník. Spišské párky. Strapačky. Treska. Zemiakové placky.
- Ucraina: Banosh. Borscht. Bublik. Chicken Kiev. Deruny. Kievsky tort. Koliva. Komes. Korovai. Kruchenyky. Kutia. Nachynka. Pampushka. Paska. Perepichka. Sorrel Soup. Varenyky.
Quale paese sceglieresti di vivere considerando solo i cibi tipici?
Avete mai assaggiato alcuni di questi piatti? Quali sono i tuoi preferiti di questi paesi?
Se i nostri contenuti ti incoraggiano a trasferirti in un'altra città o paese, assumi "The Nomad Advisor", il nostro servizio per aiutare quelle persone a seguire i nostri passi in questo stile di vita.
Se possiedi o gestisci un'azienda legata ai temi di questa rivista, leggi il nostro media kit per conoscere gli spazi pubblicitari che offriamo per promuovere la tua azienda.
E seguici per conoscere ricette di cibi provenienti da molti paesi diversi, consigli su come vivere in una città o un paese diverso, consigli sul benessere per gatti, cani e esseri umani, consigli di viaggio, ecc.
Nycka, the Nomad
Comments
Post a Comment
🇬🇧 Comment here in Portuguese, English or Italian.
🇮🇹 Commenta qui in portoghese, inglese o italiano.
🇧🇷 Comente aqui em português, inglês ou italiano.