Today we go to Eastern Europe in our gastronomic tour around the world. As we talked about Russia while talking about Asia, we’ll know the typical foods from Belarus, Bulgaria, Czechia, Hungary, Moldova, Poland, Romania, Slovakia and Ukraine.
- Belarus: Draniki. Galušky. Khaladnik. Kutsia. Lazanki. Machanka. Poliŭka. Pyachysta. Vereshchaka. Zhur.
- Bulgaria: Bahur. Banitsa. Banitsa with Cheese. Banska kapama. Bob chorba. Chomlek. Chushki burek. Drob po selski. Drusan kebab. Ezik v maslo. Funiiki s krem. Guvech. Karnacheta. Kashkaval pane. Katino meze. Katuk. Kavarma. Kavarma po radomirski. Kazanlak Donuts. Kebapche. Kjufteta po chirpanski. Kozunak. Kufte. Kurabiiki. Kurban chorba. Kyopolou. Lukanka. Lutenica. Marudnik. Mekitsa. Meshana skara. Mish-mash. Oshav. Ovcharska Salad. Panagyurski Eggs. Patatnik. Ribena chorba. Sarma. Shkembe chorba. Shopska Salad. Sirene po shopski. Snezhanka Salad. Šopsko sirenje. Strandzhanka. Supa topcheta. Taleshko vareno. Tarator. Tikvenik. Torta Garash. Wine kebab.
- Czechia: Bramboračka. Bramboráky. Bramborové šišky s mákem. Bublanina. Buchtičky se šodó. Buchty. Buchty na páře. Česnečka. Chlebíčky. Chlebová polévka. Cibulačka. Čočková polévka. Dršťková. Fazolová. Guláš. Gulášovka. Hořické Trubičky. Houbová polévka. Houbový kuba. Houska. Hrachová polévka. Jahodové knedlíky. Jelito. Jidáše. Jitrnice. Karbanátky. Karlovarské Oplatky. Karlovarské Trojhránky. Karlovarsky suchar. Katův šleh. Knedlíky. Koláče. Krupicová kaše. Kulajda. Kuře na paprice. Kyselo. Litá bublanina. Lívance. Lomnicke suchary. Makový závin. Mariánskolázeňské Oplatky. Máslová pomazánka. Mazanec. Meruňkové knedlíky. Miša. Míša řezy. Mrkvance. Ovocné knedlíky. Pardubický perník. Párek v rohlíku. Pečená kachna. Pernik. Rajská omáčka. Rajská polévka. Řízek. Rybí polévka. Rýžový nákyp. Sekaná. Smaženice. Smažený sýr. Soulet. Štramberské uši. Švestkové knedlíky. Svíčková. Trdelník. Utopenci. Uzené. Valašský frgál. Vánočka. Vánoční cukroví. Vdolky. Veka. Velikonoční beránek. Vepřo knedlo zelo. Zeleninová polévka. Zelňačka. Žemlovka.
- Hungary: Aranygaluska. Babos pogácsa. Betyár gulyás. Birkagulyás. Borleves. Boros rízs. Búbos rántotta. Bundás csiperkegomba. Bundás kenyér. Csángó Gulyás. Csöröge. Debreceni kolbász. Dios torta. Dobos torte. Dödölle. Édes babos rétes. Esterházy torta. Fatányerós. Flódni. Főzelék. Füszerezett vöröskáposzta. Gesztenye szelet. Gesztenyepüré. Gombapaprikás. Gulyás. Gulyásleves. Gundel palacsinta. Gundel saláta. Hal Paprikás. Halászlé. Haltepertő. Hamisgulyás. Harcsapaprikás. Hortobágyi palacsinta. Hungarian foie gras. Hurka. Húsleves. Jókai bableves. Kalács. Kifli. Köménymagleves. Krémes. Krumplileves. Lángos. Lecsó. Lekváros bukta. Lókolbász. Majgaluska leves. Mákos guba. Meggyleves. Mézes krémes. Nyúlpaprikás. Oroszkrém torta. Pacalpörkölt. Palócleves. Paprikás csirke. Paprikás krumpli. Pogácsa. Pörkölt. Rákóczi túrós. Rakott káposzta. Rakott krumpli. Rakott palacsinta. Rántott sajt. Shlishkes. Slambuc. Sólet. Somlói galuska. Soproni mandulás rétes. Stefánia szelet. Szaloncukor. Székely gulyás. Tepertős pogácsa. Tojásleves. Töltött kaposzta. Töltött paprika. Töltött tojás. Túró rudi. Túrógombóc. Túrós csusza. Vadas marha. Zöldségleves. Zserbó.
- Moldova: Mămăligă. Pârjoale. Plăcintă. Sarmale. Sfințișori. Zeama.
- Poland: Andruty Kaliskie. Babka. Babka ziemniaczana. Baranina. Barszcz czysty czerwony. Bigos. Bliny gryczane. Bryjka. Budyń. Bułka z pieczarkami. Cebularz Lubelski. Chałka. Chleb prądnicki. Chłodnik litewski. Ćwikła. Czernina. Fasolka z migdałami. Faworki. Flaczki z pulpetami. Flaki. Forszmak Lubelski. Gołąbki. Golonka. Grochówka. Gulasz. Kaczka z jabłkami. Kapuśniak. Kapusta zasmażana. Karpatka. Kartacze. Kartoflanka. Kartofle gotowane. Kasza gryczana ze skwarkami. Kaszanka. Kawior po żydowsku. Kawior z bakłażana. Kielbasa. Kiełbasa biała parzona Wielkopolska. Kiełbasa polska. Kiełbasa wędzona. Klopsiki. Kluski śląskie. Knysza. Kogel mogel. Kołocz śląski. Kopytka. Kotlet mielony. Kotlet schabowy. Kotlet z indyka. Kotlet z piersi kurczaka. Kremówka. Krokiet. Krupnioki śląskie. Kwaśnica. Leniwe pierogi. Makówki. Marcinek. Mazurek. Mizeria. Moczka. Obwarzanek krakowski. Paszteciki. Pasztet. Pieczarki marynowane. Pieczeń cielęca. Pieczeń wieprzowa z winem. Pieczeń z mięsa mielonego. Pierekaczewnik. Piernik. Pierogi. Piróg Biłgorajski. Placki ziemniaczane. Podpłomyk. Proziaki. Pyry z gzikiem. Pyzy. Racuchy. Rogal świętomarciński. Rolada z kurczakiem i pieczarkami. Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami. Rolada z modrą kapustą. Rosół. Rosół z kury. Róża karnawałowa. Ryba smażona. Sałatka warzywna. Sałatka wiosenna. Sałatka z boczkiem. Sałatka z burakow. Sałatka z krewetek. Sałatka ziemniaczana. Schab faszerowany. Sernik. Siemieniotka. Śledzie. Śliwka w czekoladzie. Surówka. Surówka z białej kapusty. Surówka z marchewki. Szałot. Szpajza. Toruńskie pierniki. Wiejska. Wodzionka. Wołowina pieczona. Wuzetka. Zalewajka. Zapiekanka. Żeberka wędzone. Zrazy. Zrazy wołowe zawijane. Zupa borowikowa. Zupa buraczkowa. Zupa grzybowa. Zupa jarzynowa. Zupa ogórkowa. Zupa pomidorowa. Zupa rybna. Zupa szczawiowa. Żurek. Zygmuntówka. Żymła. Żymlok.
- Romania: Amandine. Ardei copți. Ardei umpluţi. Borș. Borș de miel. Braşovence. Bulz. Caltaboș. Cârnaţi de Pleşcoi. Chiftele. Chiftele de pește. Chifteluțe de ciuperci. Ciorbă de burtă. Ciorbă de cartofi. Ciorbă de fasole. Ciorbă de fasole cu afumătură. Ciorbă de legume. Ciorbă de lobodă. Ciorbă de oase. Ciorbă de Perişoare. Ciorbă de peşte. Ciorbă de pește "ca-n Deltă". Ciorbă de praz. Ciorbă de pui. Ciorbă de salată cu afumătură. Ciorbă de sfeclă. Ciorbă de văcuţă. Ciorba Radauteana. Ciorbă ţărănească. Ciulama. Covrigi. Dovlecei pané. Dovlecei umpluţi. Drob. Drob de miel. Fasole batută. Fasole cu cârnați. Frigărui. Ghiveci. Gogoși. Gulii umplute. Gutui cu pui. Iahnie. Joffre Cake. Jumări. Limbă cu măsline. Mămăligă cu brânză. Mămăligă cu lapte. Mămăliguță cu brânză și smântănă. Mâncare de mazăre. Mâncare de praz. Mere cu șuncă. Mititei. Momițe. Mucenici. Ostropel. Papanași. Papricaș de pește. Pască. Pelincile Domnului. Piftie. Piperchi. Plăcintă aromână. Plăcintă cu cartofi. Plăcintă cu ciocolată. Plăcintă cu mere. Plăcintă cu urdă. Pomana porcului. Prăjitură cu caise. Rasol. Rață pe varză. Salată de boeuf. Salată de castraveți. Salată de icre. Salată de roșii. Salată de sfeclă. Salată de varză. Salată de vinete. Salată orientală. Sângerete. Saramură. Savarină. Scovergi. Snițel de ciuperci. Stufat. Supă (de pui) cu găluște. Supă (de pui) cu tăieței. Taci şi înghite. Tocană. Tocană de ciuperci. Tocană de vită. Tochitură. Tochitură Moldovenească. Urzici cu usturoi. Vargabéles. Varză a la Cluj. Varză călită. Vinete umplute. Zacuscă.
- Slovakia: Bratislavský rožok. Bryndzové halušky. Bryndzové pirohy. Demikát. Guláš. Halušky. Kapustnica. Kokosové ježe. Laskonky. Liptauer. Lokše. Makovník. Medvedie labky. Parené buchty. Šišky. Skalický trdelník. Spišské párky. Strapačky. Treska. Zemiakové placky.
- Ukraine: Banosh. Borscht. Bublik. Chicken Kiev. Deruny. Kievsky tort. Koliva. Komes. Korovai. Kruchenyky. Kutia. Nachynka. Pampushka. Paska. Perepichka. Sorrel Soup. Varenyky.
Which country would you choose to live considering only the typical foods?
Have you ever tasted some of these dishes? What’s your favourite ones from these countries?
If our content encourages you to move to a different city or country, hire “The Nomad Advisor”, our service to help those people following our steps in this lifestyle.
If you own or manage a company related to the themes of this magazine, read our media kit to find out about the advertising spaces we offer to promote your company.
And follow us to know recipes of foods from many different countries, tips about living in a different city or country, tips about wellness for cats, dogs and humans, travel tips, etc.
Nycka, the Nomad
Comments
Post a Comment
🇬🇧 Comment here in Portuguese, English or Italian.
🇮🇹 Commenta qui in portoghese, inglese o italiano.
🇧🇷 Comente aqui em português, inglês ou italiano.